Świętować Dzień Mamy możemy na wiele sposobów, ale najważniejsze jest to, aby spędzić trochę czasu razem z Nią. Świetnym pomysłem jest np. wspólne przygotowywanie zdrowych słodkości, podczas którego nie tylko powstaną pyszne desery, ale dużo dobrej zabawy i mnóstwo wspaniałych wspomnień.
Dziś obchodzimy wyjątkowe święto - Dzień Mamy. Mamy są dla nas ogromnym wsparcie i motywacją nie tylko podczas gry na boisku, ale i poza nim. Cieszą się razem z nami, gdy wygrywamy i przeżywają porażki, dodając otuchy, jak tylko mogą. Z pewnością każdy zawodnik oprócz życzeń i wręczenia laurek oraz innych upominków, chciałby poświętować i zjeść coś dobrego. Oczywiście mamy na myśli pyszny deser, bo jak wiemy, większość z nas lubi słodkości. Dzisiaj w naszym artykule lista zdrowych zamienników produktów, z których możemy przygotować słodycze oraz pomysły jak to zrobić. Pamiętajmy, że dziś normalny dzień treningowy, a dla niektórych nawet meczowy. W związku z tym „zdrowsza” wersja deserów będzie zdecydowanie korzystniejszym rozwiązaniem.
Słodkości, które dzisiaj przedstawimy, są nie tylko smaczne, ale i pełnowartościowe odżywczo. Dostarczą one naszemu organizmowi nie tylko pysznego słodkiego smaku, ale i wielu witamin, składników mineralnych, zdrowych tłuszczów, błonnika oraz białka i węglowodanów, co dla sportowców jest niezwykle ważnym aspektem diety. Co więcej, charakteryzują się one niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że nie będą powodowały nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi. Wręcz przeciwnie, zapewnią nam stały dostęp do energii. Zaletą jest również dostępność składników oraz łatwość i szybkość przygotowania ich. Oto podstawowe składniki, które przydadzą się do skomponowania naszych zdrowych słodkości:
MĄKA: owsiana, jaglana, ryżowa, kukurydziana, kokosowa, ryż ekspandowany, płatki owsiane
TŁUSZCZ: olej rzepakowy, kokosowy, orzechy i masło orzechowe, sezam, wiórki kokosowe
MLEKO: spożywcze lub roślinne, np. sojowe, ryżowe, owsiane, migdałowe
JAJKA: możemy zastąpić je np. mielonym siemieniem lnianym lub nasionami chia, które równie dobrze zwiążą ciasto
„CUKIER”, czyli to, co nada słodkości: ksylitol, syrop klonowy, syrop z agawy, daktyle, żurawina, śliwki, rodzynki, banany
SMAK i KOLOR, czyli naturalne aromaty i barwniki: wanilia, kakao, cynamon, kardamon, imbir, sól, napar z zielonej herbaty lub mięty, sok z cytryny, skórka z pomarańczy.
Przepis na energetyczny batonik (ok. 10 porcji):
Składniki: 200 g daktyli, 50 g płatków owsianych, 30 g płatków kukurydzianych, 2 łyżki siemienia lnianego, 50 g żurawiny, 30 g rodzynek, 40 g oleju kokosowego, szczypta soli, 5 g ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania: blendujemy daktyle ze stopionym olejem, solą i wanilią. Gdy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy płatki, siemię lniane, żurawinę i rodzynki, a następnie dokładnie wszystko mieszamy. Z powstałej masy formujemy batoniki, przekładamy je na papier do pieczenia i w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku, pieczemy przez około 20 minut. Pamiętajcie, by przed zjedzeniem dać im wystygnąć!
Przepis na krem czekoladowo-orzechowy (jeden niewielki słoiczek):
Składniki: 100 g orzechów laskowych, 25 g kakao, 50 g mleka lub napoju sojowego, 200 g syropu klonowego, szczypta soli. Sposób przygotowania: wszystkie składniki blendujemy na jednolitą kremową masę i gotowe. Taki krem możemy przechowywać w zamknięciu w lodówce nawet przez tydzień.
Przepis na orzeźwiające lody (około 6 porcji):
Składniki: 200 g truskawek, 200 g malin (owoce mogą być również mrożone), 40 g ksylitolu
Sposób przygotowania: owoce blendujemy z ksylitolem, przelewamy do foremek, w których możemy umieścić drewniane patyczki. Wstawiamy je do zamrażalnika i po około 4 godzinach możemy je smakować.
Świętować Dzień Mamy możemy na wiele sposobów, ale najważniejsze jest to, aby spędzić trochę czasu razem z Nią. Świetnym pomysłem jest np. wspólne przygotowywanie zdrowych słodkości, podczas którego nie tylko powstaną pyszne desery, ale dużo dobrej zabawy i mnóstwo wspaniałych wspomnień. Przedstawiliśmy tylko kilka najprostszych pomysłów, które wykonać mogą już nasi najmłodsi zawodnicy, oczywiście pod okiem mamy. Reszta należy już do Was! Użyjcie swojej kreatywności, łącznie swoje ulubione składniki i twórzcie nowe autorskie słodkości.