Skontaktuj się z nami Skontaktuj się z nami
Wstecz

Zdrowa środa - ROZGRZEWAJĄCE ZUPY KREM

20.01.2021

 W ramach naszych żywieniowych wskazówek wspominaliśmy już o tym, jak ważny jest prawidłowy poziom nawodnienia organizmu nie tylko w ciepłych miesiącach, ale również zimą. Przypomnijmy, że niska temperatura powietrza może przyspieszyć proces odwodnienia. Poza tym, w zimie pojawia się problem z odczuwaniem pragnienia, dlatego też apelujemy do młodych zawodników o regularne picie wody. Tym bardziej jeśli spędzają oni aktywnie czas na świeżym powietrzu poza treningami. O samej odporności pisaliśmy sporo. Rozkładaliśmy ją na czynniki pierwsze, rozpoczynając od najważniejszego, czyli tego, czym ona jest i do czego nam służy. Analizowaliśmy czynniki, które mają wpływ na jej poziom oraz zalecaliśmy uwzględnienie w diecie produktów odgrywających znaczącą rolę w mechanizmach regulujących układ immunologiczny. Podkreślaliśmy, jak ważna dla naszych młodych sportowców jest prawidłowa podaż energii oraz głównych składników odżywczych. O tym, że regularność posiłków oraz urozmaicenie jadłospisu zmniejszy ryzyko niedoborów witamin i minerałów, zapewne wie już każdy. Tak samo z resztą jak to, że niezależnie od pory roku i pory dnia bardzo ważną rolę odgrywa posiłek potreningowy. Zdarza się, że zawodnicy po swoich zajęciach wracają późno do domu, dlatego też dobrym rozwiązaniem na kolację będzie zupa krem. Jakie właściwości ma tego rodzaju posiłek i jakich produktów użyć do jego przyrządzenia, aby był on wartościowy dla naszych sportowców?  

Zupy krem znajdują swoje zastosowanie szczególnie w okresie jesienno-zimowym ze względu na funkcję rozgrzewającą. W porównaniu z pozostałymi zupami charakteryzują się nie tylko gęstą konsystencją, ale i przez to wysoką gęstością odżywczą. Co to znaczy? Otóż wskazuje to na koncentrację substancji odżywczych, w tym głównie witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Oczywiście o wartości odżywczej danego produktu decyduje nie tylko gęstość odżywcza, ale również zawartość składników pokarmowych, ich strawność, stopień przyswajalności, sposób przechowywania produktów i potrawy, a także sposób obróbki termicznej. Niezależnie od tego spośród zup zdecydowanie korzystniejszym rozwiązaniem, szczególnie gdy mowa o młodych sportowcach, są właśnie zupy krem. Są one zdrowe i bardzo pożywne. Dzięki swojej lekkostrawności świetnie nadają się do zjedzenia nawet późną wieczorową porą. Duża ilość warzyw, owoców i przypraw, które są skoncentrowane w niedużej ilości dania, sprawia, że zawodnik czuje się najedzony, a przy tym uzupełnia cenne składniki odżywcze. Przepisów na zupy krem jest naprawdę wiele. Podstawą jednak są pieczone warzywa, które w połączeniu np. z bulionem warzywnym, zostają zmiksowane lub zblendowane i doprawione wedle uznania. W celu zwiększenia kaloryczności potrawy, stopnia jej zagęszczenia lub po prostu smaku można dodać oliwę z oliwek, jogurt naturalny lub śmietanę. Coraz częściej zauważyć można również dodatek owoców, które nadają nieco orzeźwiającej nuty. Przykładem może być tu zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym, imbirem i pomarańczą. Zupy krem są na tyle uniwersalne i proste w przyrządzaniu, że można je łączyć z różnego rodzaju produktami, które w zależności od gustu mogą być albo podstawą tego dania, albo tylko jego dodatkiem. Krem z kalafiora dopełni smak czosnku, a jego łatwostrawność zapewni kminek lub koper. Najbardziej chyba znany klasyczny krem z pomidorów możemy wzbogacić świeżą lub suszoną bazylią, a dla większych łasuchów proponujemy dodatek mozzarelli. Zwykle zupy krem podawane są właśnie z odrobiną jogurtu, łyżką śmietany, posypane są przyprawami, czy udekorowane świeżymi ziołami. Dobrym rozwiązaniem dla młodych sportowców, których organizmy są w okresie wzrostu i rozwoju, a zapotrzebowanie na energię oraz składniki odżywcze jest wysokie, jest dodanie do zupy krem ryżu, makaronu lub kaszy. Dzięki temu po zakończonym wysiłku fizycznym, kiedy to metabolizm sportowca pracuje na najwyższych obrotach, zawodnik nie tylko uzupełni swoje paliwo, ale i nie będzie musiał za chwilę sięgać po przekąski.

Przyszła prawdziwa zima, a wraz z nią śnieg i niskie temperatury. Najbardziej cieszą się dzieci, które mogą uczestniczyć w zabawach na śniegu. Dorośli może trochę mniej, bo martwią się, czy ich pociechy się nie wychłodzą, czy ich organizmy poradzą sobie z tymi różnicami temperatur. Świetnym pomysłem i coraz częściej zauważanym u naszych zawodników jest termos z ciepłą wodą, czasami też z dodatkiem cytryny, imbiru, mięty i miodu. Po powrocie do domu po zabawach na świeżym powietrzu lub treningu na zewnątrz ratujemy się gorącą herbatą z sokiem malinowym, cytryną i miodem. Dzisiaj przedstawiliśmy nie tylko sposób na rozgrzanie, ale i pełnowartościowy posiłek dla naszych młodych sportowców. Zupa krem to wspaniały pomysł na zdrowy i pożywny posiłek. Jego przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu i wysiłku, a modyfikacji możemy dokonywać według własnego smaku i uznania. Zatem smacznego!

facebook
instagram
youtube
youtube