Zapraszamy do zapoznania się z artykułem przygotowanym przez naszą dietetyk Katarzynę Sobolewską!
W ostatnich latach owoce dostały łatkę niezdrowych, z powodu zawartości cukru.
Ale czy na pewno ten cukier zawarty w owocach jest taki zły?
Zacznijmy od tego, czym jest fruktoza. Fruktoza to monosacharyd, który występuje naturalnie w owocach i jest w naszym organizmie niezależny od insuliny. Przekształca się w glukozę, bez pomocy insuliny (lub czasem w bardzo małych ilościach) i jest metabolizowana w wątrobie. Jeżeli zjemy owoc, to nie ma potrzeby martwić się o nagłe skoki stężenia cukru. Podsumowując owoce wspierają wrażliwość tkanek na insulinę.
Owoce z dużą zawartością fruktozy:
• Jabłka
• Mango
• Pomarańcze (w tym sok pomarańczowy)
• Gruszki
• Winogrona
• Kiwi
• Czereśnie
Dodatkowo świeże owoce zawierają duże ilości błonnika rozpuszczalnego, który jest bardzo delikatny dla jelit i nie obciąża układu pokarmowego.
Funkcje błonnika:
• Jest bardzo ważny dla naszego mikrobiomu, ponieważ jest dla niego pożywką w jelicie grubym.
• Wiąże toksyczne związki i usuwa metale ciężkie z organizmu.
• Dba o rozwój flory bakteryjnej.
• Wydłuża czas pasażu jelitowego.
• Wspiera układ krwionośny i reguluje ciśnienie krwi.
• Zapobiega zaparciom.
• Poprawia profil lipidowy krwi.
• Przeciwdziała powstawaniu nowotworów jelita grubego.
Kolejną ważną funkcją owoców jest to, że zawierają wiele witamin i składników mineralnych. Bardzo ważną witaminą dla młodego organizmu jest witamina C. Jednak ta kupiona w aptece nie wchłonie się tak dobrze, ponieważ jest to kwas askorbinowy, lepiej więc podawać dziecku świeże owoce z dużą zawartością tej witaminy.
Owoce z dużą zawartością witaminy C:
• Czarna porzeczka
• Pomarańcze
• Truskawki
• Kiwi
• Marakuja
Witamina C wspiera pracę nadnerczy, które produkują hormony stresu. Dodatkowo jest aktywatorem wielu enzymów oraz wspiera komórki przed stresem oksydacyjnym.
Wybieraj także owoce jagodowe, są one źródłem polifenoli i antyoksydantów, które wspierają układ odpornościowy, usprawniają pracę hormonów, uszczelniają naczynia krwionośne oraz wpływają pozytywnie na pracę układu sercowo-naczyniowego. Owoce jagodowe zawierają także duże źródło witaminy C, witamin z grupy B oraz witaminę A i E.
Owoce to także węglowodany, czyli coś co małemu sportowcowi jest bardzo potrzebne.
I na koniec, nie zapominajmy, że owoce zawierają także spore ilości wody, która będzie wspierała pracę komórek całego organizmu oraz wspomagała gospodarkę wodno-elektrolitową.
Owoce zawierające duże ilości wody:
• Arbuz
• Winogrono
• Truskawki
• Melon
• Pomarańcza
• Grapefruit