Wstecz
Zdrowa Środa - Odporność cz.2
15.04.2020
Co i w jakim stopniu wpływa na naszą odporność?
Jak już wiemy z wcześniejszego artykułu dotyczącego odporności, wpływ na jej mechanizmy obronne ma m.in. sposób żywienia. Zazwyczaj stany zapalne, a w konsekwencji tego pojawiające się w organizmie człowieka różne choroby, kojarzymy z bakteriami, wirusami i innymi patogenami. Warto jednak podkreślić, że istotnymi czynnikami mogącymi spowodować osłabienie organizmu, są: odwodnienie, nieprawidłowa podaż energii z diety oraz nieodpowiednie proporcje składników odżywczych, czyli białka, tłuszczów i węglowodanów. Oczywiście nie ma jednej ściśle określonej diety, która uchroniłaby nas przed jakimkolwiek zakażeniem, ale z pewnością zdrowe nawyki żywieniowe mogą zadziałać prewencyjnie oraz wspomóc nasz organizm w walce z chorobą, jeśli taka już się przydarzy. Dlaczego warto dbać o odpowiedni dobór produktów zarówno pod kątem ilościowym, jak i jakościowym?
Na każdym kroku słyszymy o szerzącej się epidemii nadwagi i otyłości wśród populacji ludzkiej. Owszem, jest to poważny problem, a rozwijające się na tle nadmiernej masy ciała choroby, stanowią nawet zagrożenie życia. Jednak równie niebezpieczne dla zdrowia człowieka jest niedożywienie białkowo-energetyczne. Niedostateczna podaż energii i białka z diety może przyczynić się do spadku odporności. Szczególnie niebezpieczne wydaje się to w przypadku grupy, jaką są sportowcy, tym bardziej piłkarze. Wśród zawodników piłki nożnej zazwyczaj nie obserwujemy problemów z nadmierną masą ciała. Dlatego też, mając z jednej strony ograniczone rezerwy tkanki tłuszczowej, a z drugiej - brak odpowiedniej ilości energii i białka w diecie, będą oni bardziej narażeni na różnego rodzaju infekcje.
Wiele razy poruszaliśmy kwestie regularności spożywania posiłków. Jest to bardzo cenny nawyk, który przyczynia się do utrzymania odpowiedniej masy ciała i stanu odżywienia zawodnika poprzez m.in. zapobieganie stratom energetycznym związanym ze wzmożonym wysiłkiem fizycznym. Wspominaliśmy również, jak ważną rolę odgrywają poszczególne składniki odżywcze. W diecie energia powinna pochodzić zarówno z węglowodanów, tłuszczów, jak i białka. Biorąc pod uwagę wcześniejsze słowa o ryzyku wystąpienia niedożywienia białkowo-energetycznego, a w następstwie tego - problemów z odpornością, należy szczególnie uwzględnić w swoim jadłospisie składnik, jakim jest białko. Cennym źródłem pełnowartościowego białka są jajka, mięso (drób, wołowina, cielęcina) oraz mleko i jego przetwory (twaróg, jogurt naturalny, kefir, maślanka). Często niedocenianym, ale niezwykle wartościowym produktem bogatym w białko są ryby. Najwięcej zawierają go tłuste ryby morskie: łosoś, tuńczyk, dorsz, halibut. Najkorzystniejszym rozwiązaniem jest wybór tych świeżych, a nie wysokoprzetworzonych, np. konserw. Ilość białka w diecie możemy uzupełniać, również spożywając nasiona roślin strączkowych, takich jak: groch, fasola, ciecierzyca, czy soczewica. Mimo tego, nie zapominajmy, że białko to nie wszystko. Głównym źródłem energii dla młodych zawodników niech pozostaną węglowodany (pełnoziarniste pieczywo, kasza, ryż, makaron, ziemniaki, warzywa i owoce), a dopełnieniem jadłospisu będą zdrowe tłuszcze w postaci: oliwy z oliwek, olejów roślinnych, orzechów, awokado, siemienia lnianego, pestek dyni lub nasion chia.
Pamiętajmy, że o zdrowie należy dbać cały czas. Nie jesteśmy w stanie nagle sprawić, że będziemy okazem zdrowia, jeśli do tej pory mieliśmy złe nawyki żywieniowe. Żadna szybka “super kuracja” nie wzmocni naszej odporności, a jedyne, co może zrobić to jeszcze bardziej rozchwiać organizm, przyczyniając się do jego wyniszczenia. To samo przecież dotyczy kwestii sportowej, czyli treningów. Tylko systematyczne ćwiczenia sprawią, że zaczną pojawiać się efekty tej pracy, a młody zawodnik będzie stawał się coraz lepszym piłkarzem. Zatem jedzmy i trenujmy regularnie. Wyrabiajmy prawidłowe nawyki żywieniowe u młodych sportowców.
Dietetyk Akademii Piłkarskiej
Justyna Piskorz