Słodki smak z pewnością każdemu przypadnie do gustu, a w diecie sportowców, dla których węglowodany, czyli cukry są naturalnym paliwem, znajdzie on swoje szczególne miejsce. Coraz więcej młodych zawodników wie, jak powinien wyglądać ich talerz obiadowy w dniu o niskiej i wysokiej aktywności fizycznej. Orientują się jaką porcję ryżu, makaronu, kaszy, czy ziemniaków mają zjeść, aby ich zapotrzebowanie zostało pokryte. Jeśli mają ochotę na coś słodkiego, to starają się wybierać zdrowe wersje przekąsek w postaci świeżych lub suszonych owoców, batonów musli, czy kolorowych koktajli, a jeśli już chcą coś posłodzić, to wspominają o miodzie. Jest on jedną z alternatywnych form dla białego cukru, a w świecie sportowców znany wszystkim jogurt naturalny z miodem pełni prostą, ale bardzo cenną rolę uzupełnienia białka i glukozy po wysiłku fizycznym. Zatem, czy miód jest lepszym rozwiązaniem niż biały cukier? Jakie właściwości on posiada i czy warto włączyć go do swojego jadłospisu?
Ten słodki produkt spożywczy, naturalnie wytwarzany przez pszczoły, może mieć konsystencję gęstego płynu lub stałą. Pod względem barwy spotkamy miody białe, jasnożółte oraz brunatno-brązowe. Obecnie na rynku jest bardzo dużo rodzajów miodu. Dostępny w wielu odmianach, z różnymi dodatkami, różni się swoim zastosowaniem. Znany jest ze swoich właściwości leczniczych: usprawnia krążenie krwi i limfy, przyspiesza gojenie ran, wzmacnia odporność, a co więcej uspokaja i wycisza układ nerwowy. Zawiera w swoim składzie ważne dla sportowców antyoksydanty. Im ciemniejsza barwa miodu, tym więcej przeciwutleniaczy gotowych do walki z wolnymi rodnikami. Ponadto, w tym pszczelim produkcie odnaleźć można składniki mineralne takie jak: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor oraz kwas foliowy.
Mimo iż te wszystkie niezwykle ważne elementy występują w miodzie w małych ilościach, i aby pokryć nasze zapotrzebowanie na nie, należałoby zjeść porządną jego ilość, to z pewnością jest to zdecydowanie lepszy substytut smaku słodkiego niż sam biały cukier. Poza tym pamiętajmy, że konkretnych składników odżywczych nie pozyskujemy tylko i wyłącznie z jednego produktu, ale z całej urozmaiconej i prawidłowo zbilansowanej diety. Oczywiście ze względu na dużą zawartość cukru w miodzie, nie jest on wskazany u osób z nadwagą, czy otyłością, a także cukrzycą, ale osoby zdrowe, aktywne fizycznie, a tym bardziej zawodowi sportowcy, śmiało mogą korzystać z tego naturalnie wyprodukowanego przez owady produktu. Warto również zaznaczy, że większość miodów, które widnieją na sklepowych półkach, to produkty wysoko przetworzone i pozbawione wartości odżywczych. Dzieje się tak, ponieważ są to miody, które nie pochodzą ze sprawdzonych pasiek, tylko są sztuczną mieszanką importowanych zza granicy produktów. W związku z tym czytajmy skład oraz miejsce pochodzenia miodu.
Rozpoczęcie dnia od szklanki wody z miodem i cytryną, dodanie miodu do kanapki z białym serem lub do koktajlu przed lub po-treningowego, połączenie go z ziołami lub owocami jagodowymi sprawi, że nie tylko nasza dieta nabierze nowych walorów smakowych, ale i cennych składników odżywczych.
Miód doceniany był już w starożytnych czasach. Ze względu na zawartość kwasów organicznych, olejków eterycznych, enzymów oraz wcześniej wspomnianych mikroelementów wykorzystywano go zarówno do celów kulinarnych, jak i leczniczych. Swoją popularnością cieszy się do dziś. Wiele przepisów współczesnej kuchni polskiej opiera się na potrawach z dodatkiem miodu. Produkt ten zauważyć można nie tylko w słodkich wypiekach, ale i różnego rodzaju sałatkach oraz mięsach. Tradycyjne polskie potrawy, takie jak np. knedle, kluski drożdżowe, racuchy, naleśniki, kaczka pieczona z jabłkami, czy pieczeń wieprzowa, w swoich przepisach uwzględniają ten naturalny produkt.