Skontaktuj się z nami Skontaktuj się z nami
Wstecz

Zdrowa Środa - Kiszonki

2020-11-04

Ogórki i kapusta to najprawdopodobniej dwa najbardziej popularne produkty poddawane procesowi kiszenia od bardzo dawna. Te dobrze znane i z prawdziwą miłością przyrządzane przez babcie i prababcie kieszonki są lubiane nie tylko przez dorosłych, ale coraz częściej przez dzieci i młodzież. Sięgamy po nie nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Uwzględniamy je w swoim menu przez cały rok, jednak częściej występują właśnie teraz, kiedy jeszcze bardziej potrzebujemy zadbać o naszą odporność. Dlaczego są tak cennym elementem naszej diety?

Kiszonki to produkty, które powstają w wyniku długotrwałego procesu fermentacji. Zawarty w kiszonych owocach i warzywach cukier rozkłada się na kwas mlekowy dzięki działaniu określonym kulturom bakterii. Dlatego też proces gnicia zostaje zahamowany, a okres przydatności kiszonych produktów wydłużony. Proces kiszenia charakteryzuje się również powstaniem niewielkiej ilości kwasu octowego, który nadaje kiszonkom specyficznego smaku i zapachu.

Warzywa i owoce poddawane procesowi kiszenia to kolejne produkty, które śmiało możemy na stałe włączyć do naszego jadłospisu, ponieważ nazywane są polskimi „superfoods”. Oznacza to, że wykazują szereg właściwości prozdrowotnych. A jakich? Otóż, zawierają dużo witaminy C oraz witaminę E i K. Kiszonki to również bogactwo witamin niezwykle ważnych dla sportowców, czyli witamin z grupy B, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Przypomnijmy, oddziałują one bowiem na układ nerwowy, sercowo-naczyniowy i mięśniowy. Mają wpływ na przemianę materii oraz samopoczucie. W przypadku niedoborów witamin z grupy B w naszym organizmie pojawia się zmęczenie, rozdrażnienie i nerwowość, a także zaburzenia koncentracji i pamięci, co u młodych zawodników przekłada się na funkcjonowanie podczas treningu czy meczu. Produkty kiszone zawierają również sole mineralne i związki siarki mające wpływ na stan naszej skóry, paznokci i włosów. Regulacja poziomu cukru to kolejna zaleta włączenia do swojej diety kiszonek, a dorosłych z pewnością zachęci fakt, iż produkty te przyczyniają się do obniżenia cholesterolu we krwi. Kwaśny smak kiszonek kojarzony jest przede wszystkim z witaminą C, o której już wcześniej wspomniano, ale jej wysoka zawartość wspiera nie tylko układ odpornościowy w kontekście przeziębienia, czy grypy, ale i dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Probiotyczne działanie kiszonek wspomaga układ immunologiczny oraz prawidłowe funkcjonowanie jelit. Uwzględniając w swojej diecie kiszoną kapustę, ogórki lub inne warzywa, czy owoce poddane procesowi kiszenia, przyczyniamy się do niezwykle ważnego dla naszego organizmu wzrostu flory bakteryjnej, która chroni nas przed działaniem wielu chorobotwórczych bakterii. W związku z powyższym nie obawiajmy się spożywania kiszonek w przypadku problemów żołądkowych. Produkty te likwidują zgagę i niestrawność, a ich sok zalecany jest nawet u osób z chorobą wrzodową i zespołem jelita drażliwego, aby łagodzić objawy.

Kiszonki powróciły na nasze stoły i cieszą się coraz większą popularnością. Kiedyś kiszeniu poddawano tylko białą kapustę i ogórki. Z czasem zaczęto eksperymentować z papryką, grzybami, czy cukinią. Dostęp do kiszonek w sklepach nie jest ograniczony, ale coraz więcej producentów dodaje do nich niepotrzebnych konserwantów, które tylko obniżają wartość odżywczą produktu. W związku z tym, jeśli mamy do tego warunki i czas to zdecydowanie lepiej samodzielnie przygotować kiszonki w domu. Jest to nie tylko wspaniała okazja do korzystania z tak bogatego źródła składników odżywczych, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ale i okazja do eksperymentowania w kuchni i poznawania nowych smaków.

facebook
instagram
youtube
youtube